Merkezin Faaliyet Alanları
Merkez, amaçlarını gerçekleştirmek için aşağıdaki alanlarda faaliyetlerde bulunur:
a) Yapay zekâ ve veri bilimi ile ilgili alanlarda uluslararası ve ulusal araştırma ve uygulama projeleri ve etkinlikleri gerçekleştirmek, yapay zekâ ve veri bilimi kapsamındaki alt alanlar olan makine öğrenmesi, doğal dil işleme, karar destek sistemleri, bilgisayarlı görü, derin öğrenme, metasezgisel algoritmalar, eniyileme, bulanık mantık ve uygulamaları ve benzeri alanlarda kuramsal ve uygulamalı araştırma projeleri gerçekleştirmek.
b) Uluslararası ve ulusal projelerden elde edilen fon destekleri aracılığıyla güçlü bir bilişim altyapısı sunarak, yüksek başarımlı hesaplama ve veri depolama olanağı sağlayan bir referans merkezi olarak işlev görmek.
c) Yurtiçi ve yurtdışı yükseköğretim, kamu, sanayi ve bilimsel kuruluşlar ile iş birliği yapmak.
d) Üniversitenin altyapısını geliştirmek, katılımcı paydaşların çabalarından ve uzmanlığından yararlanmak, üniversitedeki araştırmacıların yapay zekâ ve veri bilimi alanlarında kendi aralarında ve sanayideki araştırmacılar ile iş birliğini artırmak için disiplinler arası ve çok disiplinli araştırmaları teşvik etmek.
e) Eğitim, finans, üretim, sağlık, tarım, işletme, pazarlama, güvenlik, savunma ve benzeri sektörlerde elde edilen verileri, anlamlı ve kullanışlı bilgiler çıkarmak üzere analiz etmek, elde edilen verileri, kurum ve kuruluşlar için bilgi ve kapasiteye dönüştürmeye yönelik veri analizi, makine öğrenmesi ve yapay zeka modelleri ile yöntemlerine ilişkin araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütmek.
f) Üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirmek, ileri teknolojik bilgilerin endüstriye ve uygulamaya yayılımını hızlandırmak ve sektörün geliştirilmesi için sonucu belirgin ekonomik ve/veya sosyal yarar sağlama potansiyeli olan projeleri teşvik etmek ve bu şekilde umut verici teknolojilerin hızlı gelişimini ve ticarileşmesini sağlayarak genç bilim insanları için iş imkânları oluşturmak ve ekonomik kalkınmaya destek olmak.
g) Yapay Zeka ve Veri Bilim alanında dünya standardında bilim insanları ve akademisyenler yetiştirmek için yeni çalışma programları oluşturarak lisans/lisansüstü öğrencilere, doktora sonrası araştırmacılara ve teknisyenlere katkıda bulunmak.
h) İlgili özel veya kamu kurum ve kuruluşlarının çalışmalarına katkıda bulunmak, ihtiyaç ve talepleri yönünde inceleme ve araştırma yapmak, proje hazırlamak, danışmanlık hizmeti vermek ve veri sağlamak.
i) Kurslar, seminerler, konferanslar, kongreler, sempozyumlar, özel uzmanlık kazandırmaya yönelik alanlarda eğitim ve öğretim programları düzenlemek.
j) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili konularda halkın eğitilmesini sağlamak, kamuoyu oluşmasına yardımcı olmak ve bilimsel yayın yapmak.
k) Kuruluş amacına ve 2547 sayılı Kanunun amaç ve ilkelerine uygun şekilde Rektör ve yetkili kurullarca verilecek diğer çalışmaları yapmak.