Projeler
Suyun Etkin Kullanımı İçin İş birliği Protokolü İmzalandı
Türk akıllı su sayaçları sektörünün öncü kuruluşlarından Baylan firması ile İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) arasında iş birliği protokolü imzalandı.
İKÇÜ Merkez Yerleşkesinde Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Kaya, Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu ile Baylan Ölçü Aletleri Sanayi ve Ticaret LTD. ŞTİ Müdürü Osman Baylan, Ar-Ge Müdürü Bahadır Yeşil ve Projeler Genel Koordinatörlüğü yöneticileri katıldı.
İmza töreninde proje ve iş birliği protokolünün çerçevesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Alaybeyoğlu, geliştirdikleri proje ile yapay zekâ başta olmak üzere teknolojinin çeşitli alanlarından faydalanmak suretiyle su tüketiminin yönetimini verimli seviyelere taşımayı hedeflediklerini söyledi. Alaybeyoğlu: "Geliştirilecek olan Akıllı Sulama Sistem yazılımı ile bitkinin sulanma zamanı ve miktarı yazılım tarafından belirlenecek olup sistem insan müdahalesi olmadan otomatik olarak çalışmaya başlayacaktır. Böylece bitki ihtiyaç duyduğu zamanda ve miktarda sulanmış olacaktır. Bu durum hem bitkinin canlılığını arttıracak hem suyun etkin bir şekilde tüketimini sağlayacak hem de otomatik çalışacak sistem sayesinde gereksiz insan gücü kullanımını ortadan kaldıracaktır. Bitkinin canlılığındaki farklılık, su tüketimindeki azalış ve diğer kazanımlar analizler ile raporlanarak sistemin sağladığı katkılar değerlendirilecektir. Projenin gerçekleştirim aşamasında; üniversitemizde seçilen pilot bir bölgeye, sulama sistemi ve LoRa kablosuz haberleşme protokolüne sahip ultrasonik vanalı su sayacı ve toprak nem sensörleri yerleştirilecektir. Seçilen toprak nem sensörleri aracılığı ile toprağın nem, sıcaklık ve iletkenlik bilgileri hassas bir şekilde ölçülerek sunucuya iletilecektir. Yapay zekâ algoritmaları kullanılarak bu bilgiler analiz edilecek ve toprağın su ihtiyacına bağlı olarak sulama sistemi otomatik olarak çalışmaya başlayacaktır. Sensörlerden elde edilen veriler arttıkça, yapay zekâ algoritmaları kullanılarak toprağın yapısını öğrenen ve en verimli şekilde sulamayı yapabilen akıllı bir sistemin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir" dedi.
İmza töreninde konuşan Baylan Ölçü Aletleri Sanayi ve Ticaret LTD. ŞTİ Genel Müdürü Osman Baylan sektörde önemli adımları attıklarını, bilimsel anlamda üretilen bilgiden de yararlanmak istediklerini söyledi. Baylan: "Proje ile birlikte görev alan hocalarımızın önerileri doğrultusunda hem suyun verimli kullanılmasını hem de uluslararası alanda öncü yerli firma olma amacını gerçekleştirmek istiyoruz. İlk adımı prototip olarak üniversitenin kampüsünde proje ekibinde yer alan yazılım mühendisliği yüksek lisans öğrencilerimizle birlikte hayata geçireceğiz" dedi.
Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse suya ilişkin atılan tüm adımların yarına sahip çıkmak anlamına da geleceğini söyledi. Rektör Köse: "Bilindiği üzere suyun korunması yönünde ciddi bir farkındalık çalışması yapılıyor. İnsan eliyle oluşturulan ve dünyada yaşamın sürekliliğini tehlikeye atan gelişmeler arasında tabiatın dengesini bozmak yoluyla oluşan iklim değişikliği ve suyun aşırı kullanımı yoluyla ortaya çıkan kaynakların yetersizliği yer almaktadır. Bu noktada akademinin de çözüm üretmesi lazım. Bizim de yeni kurmuş olduğumuz Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ile sektörün önemli aktörlerinden biri olan Baylan arasında yapılan iş birliğini önemsiyorum. Merkezimizin bu konuda önemli çalışmalara imza atacağını biliyor ve hem Baylan firmasının yetkililerine hem de görev alan hoca ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum" dedi.