İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Sağlıkta Yapay Zekâ ve İnovasyon Alanında Girişimcilik

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) yapay zekâ uygulamalarının sağlık bilimlerinde kullanımının ele alındığı “Sağlıkta Yapay Zekâ ve İnovasyon Alanında Girişimcilik” paneline ev sahipliği yaptı.

Çiğli Kampüsü Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda, Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi ortaklığında düzenlenen panelin oturum başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut üstlendi.

Panelde, Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof.Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Esra Meltem Koç, Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Melih Kaan Sözmen, Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Doç. Dr. Mümin Alper Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İzmir Kuzey Hizmet Müdürlüğü'nden KOBİ Uzmanı Dr. Enver Çakın, Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi T-BİGGY Proje Yürütücüsü Begüm Merih, Dijital Ürünler Tıbbi Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Cem Kaplan konuşmacı olarak yer aldı.

Hayatımızın Vazgeçilmezi

Yapay zekânın birçok tıbbi işlemde destek amaçlı kullanıldığına dikkat çeken Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, yapay zekâ uygulamalarının sektörün vazgeçilmez unsuru olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Akbulut, “Kronik hastalıkların artması ve beklenmeyen pandemileri tecrübe ettiğimiz günümüzde, telefonlara yüklediğimiz “Hayat Eve Sığar” uygulaması da bunun örneklerinden biri oldu. Bazen bulunduğumuz lokasyonun çevresi kırmızı bazen yeşil oldu. QR kodunu okutunca riskli risksiz diye sınıflandırıldık. Sağlık alanında yapay zekânın kullanıldığı farklı alanlar var. MHRS, e NABIZ gibi yazılımlarla genel sağlık yönetimi, daha verimli bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Dokümantasyon yönetimi, maliyet ve kalite yönetimi, sağlık kuruluşlarının kapasitesinin akıllı kullanımı, sağlık hizmeti ve yönetimindeki olumsuzlukların iyileştirilmesi uzaktan önleyici ve tamamlayıcı hizmet sunumu gibi alanlarda başarılı bir şekilde kullanılmaktadır” diye konuştu.

Katma Değeri Yüksek Teşebbüslere Destek

 Klinik çalışmalarda da yapay zekâ kullanımının yaygınlaştığını aktaran Prof. Dr. Akbulut, tanı öncesinden tedavi sonrası süreçlere kadar bu uygulamaların önemli katkı sağladığını kaydetti. Prof. Dr. Akbulut, “Halk sağlığı yönetimi, erken tanı ve acil müdahale, radyolojik görüntülerin değerlendirilmesi, test sonuçlarının takibi, tedavi, yapay zekâ destekli robotik ameliyatlar, patolojik sonuçların değerlendirilmesi, ilaç tedavisi takibi,  ilaç geliştirme, kişiye özel tedavi, tedavi sonrası klinik karar destek, hastaya evde bakım gibi alanlarda yapay zeka kullanılmaktadır. Bu uygulamalara yönelik teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürülebilmesi için girişimcilerin fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerini desteklemek gereklidir” dedi.

Farklı Disiplinlerle Çalışıyoruz

İKÇÜ Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi hakkında bilgi veren Merkez Müdürü Prof. Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu, bu alanda ulusal ve uluslararası nitelikli araştırma ve uygulama projeleri geliştirmek hedefiyle birçok projeye başladıklarını söyledi. Uluslararası Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Kongresi’nin üçüncüsünün planlandığını aktaran Prof. Dr. Alaybeyoğlu, “Merkez olarak hedefimiz; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Yapay Zekâ Stratejisinde belirtilen “Dijital Türkiye” vizyonu ve “Milli Teknoloji Hamlesi” kalkınma hedefleri doğrultusunda kongre, dergi, eğitim, bilimsel etkinlikler ve proje faaliyetleri gerçekleştirerek ülkemizin bu alandaki gelişim ve değişim sürecine katkı sağlamaktır. Bu hedefler doğrultusunda kampüsümüzün dijital dönüşümü için ‘Akıllı Üniversite’ kapsamında projeler gerçekleştirmekteyiz. Bu kapsamda geliştirilen projelerden biri olan “Akıllı Sulama Sistemi Projesi” ile birincilik ödülü aldık. Farklı disiplinler ile çok sayıda proje toplantıları yapmaya devam etmekteyiz.” dedi.

Dijital Teknolojileri Sisteme Entegre Etmeliyiz

 Yapay zekâ uygulamalarının, hastalık, hastane, doktor üçgeninde zaman sınırlamasıyla yürütülen sağlık hizmetlerini rahatlatan bir araç haline geldiğini belirten İKÇÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Esra Meltem Koç da dijital teknolojilerin tıp alanında büyük kolaylıklar sunduğunu ifade etti. Doç. Dr. Koç, “Sistemi, hastalık, hastane, tedavi, hekim odaklı olmaktan çıkarıp; kolayca, tedavi ile birlikte koruma ve geliştirme, sağlığı geliştirebilen kurumlar ve insan odaklı hale getirebiliriz. Tüm sağlık mesleklerinin müfredatında yapay zekâ ve sağlık teknolojilerinin yer almaması düşünülemez. Hızla dönüşen sağlık sektörüne tıp anlayışına uygun programları entegre etmeliyiz. Dijital teknolojiler bu anlamda verimliliğe katkı sunan sınırsız imkânlar sunuyor” diye konuştu.

İki oturum olarak yapılan panelde Prof. Dr. Yusuf Cem Kaplan, Almanya’da medikal bilgi mühendisliğine uzanan yapay zekâ alanındaki çalışmaları ve kariyer yolculuğu hakkında bilgi verdi. Kobi Uzmanı Dr. Enver Çakın, KOSGEB Girişimcilik Destek Programları (Geleneksel Girişimcilik veya İleri Girişimcilik) yararlanılabilmesi için yapılması gerekenleri aktardı. T-BİGGY Proje Yürütücüsü Begüm Merih ise TÜBİTAK'ın, girişimcilere geri ödemesiz destek sağladığı 1512 Bireysel Genç Girişim (BİGG) Programı hakkında bilgi vererek;  programa gönderdikleri projelerden 12'sinin toplam 2 milyon 400 bin TL hibe desteği kazandığını paylaştı.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat